II. důchodový pilíř

11.03.2015 18:33

II. důchodový pilíř bude pravděpodobně k 1. lednu 2016 zrušen a lidé, již se ho účastnili, dostanou zpět svoje peníze i státní příspěvek. Krom povinného důchodového pojištění, které se nám automaticky strhává z platu, tak zbývá už jen poslední možnost: doplňkové penzijní spoření. Má cenu se jím zabývat?
Pokud jste se účastnili II. důchodového pilíře, převáděli jste si 3 % z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijní společnosti, částku ve výši 2 % odvodů jste dodávali ze svého a čerpali jste k tomu výhodný státní příspěvek. Tato možnost teď podle zákona, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, padá a od 1. ledna roku 2016 budou tato dobrovolná důchodová spoření zrušena.
O peníze však nepřijdete. Nejpozději do konce roku 2016 je dostanete zpět, včetně státního příspěvku. Buď si je budete moct nechat zaslat na bankovní účet, poštovní poukázkou nebo si je přesunout do třetího pilíře důchodového systému. Jaké výhody tento třetí pilíř (který už vlastně není třetím) přináší?
Dříve stát přispíval méně, ale i za menší částky
Do konce roku 2012 jste mohli v doplňkovém penzijním spoření získat od státu měsíčně nejvíce 150 Kč. Podívejme se tedy na jednoho z reálných klientů takového spoření a na to, co mu účast v něm přinesla. Paní Milerová se spořením založeným 1. ledna 2007 si plánovala pro rok 2011 každý měsíc poslat na spoření 500 Kč. V únoru a říjnu si to ale nemohla dovolit a poslala pouze stokorunu. Zaměstnavatel jí na spoření nepřispíval.
Každý měsíc jí přišel příspěvek od státu 150 Kč, v únoru a říjnu pouze 50 Kč. Za celý rok 2011 tak naspořila ze svého 5 200 Kč, 1 600 Kč dostala od státu a také jí byl připsán příspěvek z fondu ve výši 311 Kč. Celkem si tak naspořila 7 111 Kč.
Kolik můžete získat teď
Od 1. ledna 2013 jsou příspěvky od státu vyšší. Můžete získat až 2 760 Kč (230 Kč měsíčně). Nicméně se změnila tarifní pásma pro jednotlivé příspěvky. Co by paní Milerová získala, kdyby v roce 2014 spořila stejně, jako jsme to popsali výše? Za únor a říjen by jí stát nepřispěl ničím, ostatní měsíce 130 Kč. Ke svým 5 200 Kč by tak dostala už jen 1 300 Kč.
V současnosti je nejvýhodnější posílat si na spoření alespoň tisícikorunu měsíčně. Když pošlete více, stát vám už víc než 230 Kč nepřispěje. Můžete si za to ale odečíst slevu na dani při ročním vyúčtování. Při přispívání 1 500 Kč měsíčně je to sleva 900 Kč, při 2 000 Kč měsíčně jednou tolik (1 800 Kč). Právě z toho vyplývá celková částka státní podpory 4 560 Kč ročně, o které penzijní společnosti ve svých nabídkách píšou. Nemůžete-li dávat stranou měsíčně alespoň 300 Kč, je diskutabilní, zda má cenu doplňkové penzijní spoření zakládat. Ovšem stále tu jsou možné výnosy z fondů.
Co potřebujete vědět
Státní příspěvky k III. pilíři tedy nejsou zanedbatelné. Pošlete-li si na účet aspoň 300 Kč, dostanete od státu 90 Kč, což je 30 % naspořené částky. Je ale třeba počítat s tím, že doplňkové penzijní spoření opravdu odpovídá tomu, k čemu je určeno: k zajištění vás nebo vaší rodiny na stáří. Budete-li tak chtít smlouvu předčasně ukončit, můžete to udělat nejdříve po dvou letech spoření a dostanete pouze tzv. odbytné. To znamená všechny své poslané příspěvky, ale bez státní podpory (ta se vrátí do státního rozpočtu). Výnosy z fondu a případné příspěvky vašeho zaměstnavatele budou zdaněny srážkovou daní. Standardní ukončení smlouvy nastává nejdříve 5 let před důchodovým věkem pod podmínkou, že jste spoření řádně platili nejméně 60 měsíců (tzn. 5 let).
Druhou věcí, kterou potřebujete promyslet, je typ fondu. Fondy (např. dynamický účastnický, vyvážený účastnický, povinný konzervativní) se liší podle toho, jak vysoké nabízejí zhodnocení při jak velkém riziku.